כאשר האדם ניצב בפני שאלות והתלבטויות, כמו למשל: להתפטר או לא, להתגרש או להישאר, לבחור בדרך אחת או אחרת, הוא חווה ספקות עמוקים. אליעד כהן מסביר שכאשר האדם נמצא במצב זה, הוא בעצם לא יודע מהי האפשרות הנכונה, מהי האמת, ולכן הוא סובל. יש לאדם נטייה טבעית לחפש את האפשרות שתהיה אמיתית, נכונה ומוחלטת, אך התובנה של אליעד בנושא הזה פשוטה מאוד: האפשרות האמיתית, בסופו של דבר, היא שאין באמת הבדל בין האפשרויות השונות. האמת היא שאין באמת מספר אפשרויות, אלא הכל אחד.
לפי אליעד כהן, מי שממשיך לחפש אפשרות אחת מוחלטת בין כמה אפשרויות שונות, ימשיך לסבול ולהתלבט. אבל מי שרוצה לדעת מה האמת האמיתית יגלה שהאפשרויות השונות הן רק ביטוי של אותה אפשרות אחת. הוא ממליץ לקחת כל אפשרות לקצה שלה ולהבין שבסופו של דבר שני ההפכים הם אחד.
מה הקשר בין סיבה לתוצאה ואיך זה מוכיח שהכל אחד?
אליעד כהן מדגים את העיקרון הזה דרך שאלת הסיבה והתוצאה: האם לכל דבר יש סיבה, או שאולי אין סיבה לכלום? אם נבחר בקצה של "לכל דבר יש סיבה", הרי נגיע לכך שכל דבר חייב להיות הסיבה של עצמו, מכיוון שאם הסיבה נמצאת מחוץ לדבר, נוצר נתק בין הסיבה לתוצאה, ואז המנגנון הסיבתי לא שלם. בקצה השני, אם נלך למקום שאין בו סיבה לשום דבר, גם אז נגיע לכך שכל דבר הוא הסיבה של עצמו, כי אם שום דבר לא גרם לו, המשמעות היא שהסיבה נמצאת בתוך הדבר עצמו. בשני המקרים, שתי האפשרויות המנוגדות מובילות למסקנה אחת זהה: הכל הוא אחד.
למה בכל התלבטות אמיתית אין באמת הבדל בין האפשרויות?
אליעד כהן מסביר שאדם מתלבט משום שהוא אינו רואה בבהירות שלמעשה כל האפשרויות מובילות לאותה תוצאה פנימית. הוא נותן דוגמה לאדם שמתלבט מה לעשות, ואומר שאם האדם אינו מאושר בפנימיותו, הוא יסבול בשני המקרים שיבחר בהם. לעומת זאת, אם הוא מאושר באמת מבפנים, בשתי האפשרויות הוא יישאר מאושר. לכן ההתלבטות בין אפשרויות שונות נובעת משכל מצומצם, אשר רואה דברים כהפוכים, למרות שהם באמת אחד.
איך אהבה ושנאה הן בעצם אחד?
אליעד כהן מסביר גם את הנושא של אהבה ושנאה ומראה איך הן מתאחדות בקצה. אהבה מוחלטת היא היכולת להכיל הכל, באופן כזה שאין שום דבר חוץ מהאחדות. שנאה מוחלטת היא לא להכיל שום דבר, וגם במצב כזה, אם שום דבר אינו קיים מחוץ לך, שוב חוזרים לנקודת המוצא של אחדות מוחלטת. כך מתברר שבקצה, אהבה ושנאה הן אחד.
מדוע עצלנות וזריזות מובילות לאותה נקודה של אחדות?
כהן משתמש גם בדוגמה של עצלנות וזריזות. הוא מסביר שאם האדם יהיה זריז באופן מוחלט, בסופו של דבר הוא ינוח כי הוא ישלים הכל. כך יוצא שהזריזות האינסופית מובילה לעצלנות מוחלטת, כי לאחר השלמת הכל לא נשאר מה לעשות. גם כאן שתי הקצוות מתאחדות בנקודה אחת של אמת מוחלטת.
כיצד לבדוק ולהוכיח שהכל אחד לפי אליעד כהן?
כדי לבדוק ולהוכיח שהכל אחד, אליעד מציע טכניקה פשוטה: לוקחים כל אפשרות, מקצינים אותה, ואז לוקחים את האפשרות ההפוכה ומקצינים גם אותה. לאחר מכן שמים אותן זו מול זו ומנסים להבין איך שתיהן למעשה מבטאות דבר אחד. לדוגמה, השאלה אם יש לאדם בחירה או אין לו בחירה. האדם שמבין לעומק יראה שבחירה ואי - בחירה הן למעשה אותה מציאות.
מי ברא את אלוהים - ואיך זו דוגמה לאחדות ההפכים?
אליעד כהן מדגים את האחדות של ההפכים דרך השאלה "מי ברא את אלוהים?". לדבריו, מצד אחד אפשר להגיד שמישהו ברא את אלוהים, ומצד שני, אפשר להגיד שאף אחד לא ברא אותו והוא תמיד היה קיים. שתיהן אמיתות מוחלטות במידה שווה. האדם שחוקר לעומק יגלה שבסופו של דבר אלוהים לא נברא, וגם נברא באותו הזמן, מכיוון שאלוהים לא יכול להיות מוגבל בתיאור כלשהו.
איך שימוש בחיפוש ההפך מוביל להבנת האמת המוחלטת?
כהן מציע שכאשר אדם מחפש את האמת, עליו תמיד לשאול "האם ההפך הוא הנכון?". בדרך זו, האדם מפתח את שכלו ומגיע להבנה עמוקה שבסופו של דבר, שני ההפכים הם אחד. רק כאשר אדם מבין ששני הצדדים הסותרים נכונים במידה שווה, הוא יכול להפסיק לסבול מההתלבטויות ולהגיע לחוויה של אחדות אמיתית עם עצמו ועם המציאות.
מהי החוויה של האדם שמבין ששני ההפכים הם אחד?
כאשר אדם מבין ששני ההפכים הם אחד, הוא חי חיים טובים באמת, כי הוא משתחרר מהקונפליקט המתמיד של ההתלבטויות והספקות. התובנה הזו מובילה את האדם לאושר פנימי ולחוויה של אחדות שלמה.
- איך לגלות שהכל אחד?
- איך לפתור התלבטויות וספקות?
- האם יש סיבה לכל דבר?
- מי ברא את אלוהים?
- איך לחפש את האמת המוחלטת?
- מהי אחדות ההפכים?
- כיצד לקבל החלטות נכונות?